Cene proizvoda i usluga u oktobru porasle za 0,4 posto

Bez autora
Nov 12 2011

Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u oktobru u odnosu na septembar u proseku povećane za 0,4 posto. Potrošačke cene u oktobru 2011. godine u poređenju sa istim mesecom 2010. godine povećane su za 8,7 posto, dok su kad se uporede sa decembrom prošle godine povećane za 6,8 posto.Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama odeća i obuća (1,3 posto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje ( jedan posto), hrana i bezalkoholna pića (0,7 posto), restorani i hoteli (0,3 posto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,2 posto), dok je pad cena zabeležen u grupama transport (0,2 posto) i obrazovanje (0,1 posto).

Cene proizvoda i usluga u oktobru porasle za 0,4 postoRepublički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u oktobru u odnosu na septembar u proseku povećane za 0,4 posto.

Potrošačke cene u oktobru 2011. godine u poređenju sa istim mesecom 2010. godine povećane su za 8,7 posto, dok su kad se uporede sa decembrom prošle godine povećane za 6,8 posto.

U saopštenju se navodi da posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama odeća i obuća (1,3 posto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje ( jedan posto), hrana i bezalkoholna pića (0,7 posto), restorani i hoteli (0,3 posto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,2 posto), dok je pad cena zabeležen u grupama transport (0,2 posto) i obrazovanje (0,1 posto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu značajnije menjane.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik